top of page
23/09/17

SESSIÓ 1

Jorge Luis Marzo, Souad Douibi i Mario Montoya
23 de setembre de 2017

- Resum -   

​En esta primera sessió comptem amb la presència de Jorge Luis Marzo, un dels teòrics i comissaris més interessants dels que treballen a l’Estat espanyol, que impartirà la conferència “Accionisme i invisibilitat: operar en la boira”, que planteja una exploració de la funció dels formats accionistes i parateatrals en les pràctiques fake que es desenvolupen tant en l’àmbit artístic com activista. Podrem debatre amb l’autor abans de començar les performances.

Tenim la sort de comptar amb Souad Douibi, jove artista algerina que portem en col·laboració amb La Muga Caula, Trobada internacional de poesia d’acció i performance. Souad Douimi és coneguda a l’Alger pel seu treball en espais públics. Utilitza elements que pertanyen a l’àmbit femení, com el haik, una tipus de vel utilitzat per les dones a tot el Magrib des de l’època romana.


Un segon artista, Mario Montoya, gadità establert a València, mostrarà el seu treball construït amb subtileses sobre les relacions entre el cos humà i els objectes que ens envolten.

Els artistes tindran ocasió també d’explicar públicament el seu treball, a fi de contextualitzar la seua pràctica, i es proposarà un col·loqui amb el públic present, amb qui s’assajaran formes de crítica col·lectiva.

- Conferència -   

Jorge Luis Marzo: Accionisme i visibilitat: operar en la boira

La sessió planteja una exploració de la funció dels formats accionistes y parateatrals en les practiques fake que es desenvolupen tant en l’àmbit artístic com activista, i la premissa principal de les quals radica en la seua invisibilitat com a màquina estètica a fi de conduir als receptors a confiar en la veracitat naturalista de l’esdeveniment que es presencia. Este tipus de pràctiques utilitza artificis dramàtics i escènics que oculten la seua pròpia natura amb l’objectiu de revelar a posteriori la seua condició i promoure una reflexió sobre l’estatus del que és real i del que és fals, i dels seus efectes sobre la constitució d’una esfera pública d’informació i reflexió. Les pràctiques fake no són, tanmateix, noves, encara que hui han abastit un gran relleu: podem rastrejar fàcilment la seua genealogia, tant en determinades pràctiques avantguardistes de la modernitat com en nous formats d’acció política sorgits durant els anys 1970. La sessió presentarà un marc general d’interpretació d’este fenomen, així com mostrarà diversos exemples del mateix.

Jorge Luis Marzo és historiador de l’art, professor de BAU Centre Universitari de Diseny de Barcelona i membre del Grupo d’Investigació GREDITS. Ha desenvolupat nombrosos projectes col·laboratius nacionals i internacionals d’investigació, en format expositiu, audiovisual o editorial, habitualment en relació a les polítiques de la imatge i del llenguatge. Els més recents són: Los espectres (2017); Fake. No es verdad, no es mentirà (2016); Interface Politics (2016); Arte en España (1939-2015). Ideas, prácticas, políticas (2015). Web: www.soymenos.net

Autor: Joan Fontcuberta. Títol: Detingut per l’Imperi. Data: 2016. Col·lecció de l’IVAM

1a Sessió - Recursos online:

-Resum tesi doctoral de l’autor (2017): Veroficción. Arte y falsedad en el sistema comunicacional contemporáneo:

http://www.soymenos.net/VEROFICCION_ABSTRACT.pdf

-Llibre (pdf) publicat amb ocasió de l’exposició Fake. No es verdad, no es mentira, celebrada a l’IVAM entre el 20 d’octubre de 2016 i el 29 de gener de 2017: http://www.soymenos.net/FAKE_IVAM.pdf

- Accions -   

Souad Douibi

Performance: L’últim naixement.

El món actual esdevé cada vegada més tancat sobre si mateix, però a la vegada les relacions humanes entre els pobles es banalitzen.

Estem influenciats pels mèdia i el consum directe de la imatge, i oblidem que la trobada està a la base de tota existència humana.

 

Souad Douibi és una artista plàstica i de l’acció algerina formada en Belles arts. Entre altres activitats treballa amb xiquets del sud del seu país i imparteix talleres oberts al públic. Es va donar a conèixer als carrers algerins gràcies a la seua performance «Imra’a» (Dona), que sorprenia als vianants amb un gest d’escriptura mínim, i va continuar en esta línia compromesa amb «Neki mokhad» (Neteja el teu esperit) o «Llibertat», presentada al Sàhara Occidental. 

Foto Souad Douibi, Autorretrat Haik, 2015

Mario

Montoya

Mario Montoya MUSAC 2017. Fotografia: Alba González

Performance: S/T.

Voldria exposar allò subtil, reivindicar la sensibilitat i llibertat del gest com a mitjans de màxima expressió, per això normalment utilitzo el meu cos lligat a un objecte, establint una relació mínima i el menys impositiva possible, de manera que quan l'acció amb un material no és realitzada amb intencionalitat, i entenem per això l'intent de desarticular les figures d'executant i executat, comencen a desdibuixar-se els límits entre el cos i l'objecte.

 

La subversió d'estes relacions entre el cos i el nostre entorn quotidià, revelen en la seva aparent insignificança la capacitat de transformar el món conegut.

 

Mario Montoya (1989, Los Barrios, Cadis), tècnic superior en Fotografia artística i disseny per l'Escola d'Art de Sevilla, on va finalitzar els seus estudis amb el projecte: Al·legoria d'una família desestructurada, obra que va aconseguir el reconeixement de diferents festivals internacionals i amb la qual ha participat en nombroses exposicions; este recorregut va finalitzar en el 2014 quan va conèixer a Bartolomé Ferrando i amb ell, al temps, a l'espai i a la presència, començant des d'ací una pràctica artística centrada en l'experiència directa. Graduat en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València, on va desenvolupar la seva investigació al voltant de la relació cos / objecte. En l'actualitat ha realitzat més de 70 exposicions en aquest camp i ha presentat la seva obra en trobades i festivals de caràcter internacional.

De forma paral·lela a la seva producció artística, dirigeix amb Lorena Izquierdo la plataforma independent Diàleg Obert, des d'on realitza la gestió i comissariat de diversos projectes culturals, com el programa de formació internacional FORMA-TEM, ofert des del Teatre El Musical de València, o les jornades d'Art d'Acció - Sobre la resistència, trobada que reuneix diferents professionals de la performance a Espanya.

www.mariomontoya.net 

- Documentació visual -   

bottom of page