top of page
23/09/17

SESSIÓ 2

Juan Albarrán, Joana Mollà i Marie Tamarit
18 de novembre de 2017

- Resum -   

2a sessió cicle art d'acció.jpg

La segona sessió d’Art D’. Cicle d’art d’acció consolida els seus objectius: la recerca teoricopràctica sobre l’art d’acció entès en un sentit ample.

 

En esta ocasió comptem amb Juan Albarrán, un dels historiadors que ha trencat amb el buit existent sobre esta pràctica, i dos de les millors artistes de l’acció valenciana: Maria Tamarit i Joana Mollà, que experimenten, respectivament, sobre cos i identitat, i sobre límits i temps.

Com en l'altra sessió els artistes tindran ocasió també d’explicar públicament el seu treball, a fi de contextualitzar la seua pràctica, i es proposarà un col·loqui amb el públic present, amb qui s’assajaran formes de crítica col·lectiva.

- Conferència -   

Juan Albarrán:      
Museo, festival, espacio público: qué lugar para el arte de acción

En los últimos años, coincidiendo con un giro experiencial en las programaciones de las instituciones dedicadas al arte contemporáneo, varios museos y centros de arte del estado han

emprendido un trabajo de recuperación de figuras y episodios clave en la historia del arte de acción (Pedro Garhel, CAAM, 2011; Los Torreznos, CA2M, 2014; Espacio P, CA2M, 2017; Esther Ferrer, Museo Reina Sofía, 2017, entre otras).

 

Esta sesión tratará de reflexionar acerca de los problemas inherentes a ese proceso de recuperación. ¿Cómo dialogan con el museo prácticas que parecían diseñadas para eludir sus estrategias de patrimonialización y construcción de relato?, ¿cómo encajan esas propuestas performativas, a menudo desarrolladas en los márgenes del sistema del arte, en las nuevas dinámicas de consumo y producción cultural?

Juan Albarrán és doctor en Història de l’Art per la Universidad de Salamanca i treballa en el Departamento de Historia y Teoría del Arte de la Universidad Autónoma de Madrid. Ha impartit docència en les universitats de Castilla-La Mancha, Salamanca i Duke University - Madrid. Actualment, forma part de l’equip docent del Máster en Historia del Arte Contemporáneo y Cultura Visual (UAM / UCM / Museo Reina Sofía), del que és coordinador. Les seues línies d’investigació se centren en les pràctiques i discursos artístics de la contemporaneïtat, especialment en el context postransicional espanyol i en els àmbits de la fotografia i la performance. Sobre estes qüestions,ha editat els llibres Arte y Transición (2012), Llámalo Performance: historia, disciplina y recepción (amb Iñaki Estella, 2015) i Santiago Sierra. Entrevistas (amb Javier San Martín, 2016).

- Accions -   

Joana Mollà. Permutació Cíclica, performance, Oslo for Kulturnatt, curated by PAO, Performance Art Oslo, Noruega, 2015. Foto: Tormod Lindgren.

Performance: S/T.

Un punt de partida quotidià, quasi invisible, lleugerament molest, efímer. Encén el cos, provoca la flama, i amb ella el moviment. Els materials són pocs, els gestos, precisos, l'instant, fugaç. Un estrèpit, un udol, un soroll, quasi paraules, quasi, una conversa, potser ho és. Els límits es desdibuixen i les distàncies s'acurten quan allò que semblava insignificant s'obre pas. Un silenci dissident, l'harmonia del caos en estat líquid, un segon congelat, a l'espera de ser descobert. Quan un got està ple, no es pot afegir més aigua sense provocar el desastre.

Joana Mollà (1990, Paiporta, València), Llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València, va continuar amb els seus estudis a la Univerzita Palackého a la República Txeca i

els va finalitzar el 2013 a la Universitat de Barcelona. Durant els primers anys va desenvolupar projectes pictòrics i d'intervenció. Els darrers anys, es va endinsar en l'art sonor i les teories del

caos amb Miguel Molina, Jan Krtička i Josep Cerdà, en l'art d'acció amb Bartolomé Ferrando, i en l’interès per les pràctiques divergents i al marge amb Jose Miguel Cortés i Martí Peran.

 

En 2016 finalitza el Màster de Producció Artística en l'especia-litat d'art i tecnologia, centrant el seu projecte final en l'estudi de l' acció a l'espai públic. Una Incomoditat confortable: Protocol d'Acció-Reacció- Interacció explora els límits de la creació entre l'artista i l'espectador, proposa estratègies per a una producció artística col·lectiva, reivindicant l'experiència com a eina energètica, transformadora i creadora de sentit. Les accions es van realitzar a l’Illa de la Reunió, França, durant un intercanvi amb l’École Supérieure d'Art de La Réunion. Els darrers anys, realitza projectes col·laboratius amb perfórmers, músics, científics i artistes gràfics. Ha participat en nombrosos festivals internacionals de performance, tant individualment com en parella. Ha realitzat múltiples exposicions i ha presentat el seu treball en la Comissió Europea de Brussel·les. És cofundadora de l'Associació d'Artistes Asimètrics.

Joana

Mollà

Performance: TRASLLADAR-ME.

"Traslladar: canviar una persona o cosa d’un lloc a un altre.

TRASLLADAR-ME parteix des de la pròpia corporalitat, i explora les infinites possibilitats dins i fora dels seus límits. Una recerca d’identitat permanent que es renova amb cada moviment. Una relació amb el més proper que habitem, la roba, que amb el transcurs de la performance va expandint-se cap a altres llocs. Un estudi poètic de com habitar el cos, i de com acceptar o despullar-nos d’allò que ens representa."

 

Maria Tamarit (1994, Atzeneta d’Albaida, València). Graduada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València. El seu interés per la corporalitat i la possibilitat de canalitzar diferents idees a través d’aquesta, l’han portat a realitzar laboratoris d’investigació amb creadors de renom internacional, relacionats amb la investigació del moviment i la Performance. Ha participat en diferents festivals locals com Intramurs, Cabanyal Íntim (València) i el Grec Festival (Barcelona); i en festivals internacionals com Incubarte7 (Valencia) i Acción!MAD –Encontres internacionals d’art d’acció (Madrid). Cursa actualment Dansa Contemporània al Conservatori Professional de Dansa de València.

Maria Tamarit, sèrie My drop body. Fotos: Juan Tamarit.

Maria

Tamarit

- Documentació visual -   

bottom of page