top of page

SESSIÓ 9

Marta Pol i Rigau, Silvia Antolín i Álvaro Terrones
dissabte 26 de gener de 2019 a les 18h

- Resum -   

Cartell 9 A3.jpg

Novena sessió d’Art D’, Cicle d’art d’acció. En esta ocasió presentem el treball social, teòric i de gestió de Marta Pol (Girona), que ens parlarà del projecte ARBAR, que facilita un marc per a l’art d’acció en un context rural en desús, a fi d’assajar formes de dinamització dels entorns rurals i cap a posicions ecocèntriques. A més assistirem a accions en viu de Silvia Antolín (Santander), una experimentada perfórmer que treballa en el punt de conjunció entre performance, dansa i escultura, i d’Álvaro Terrones (Castelló), que en el seu treball genera situacions d’intensa transgressió de totes les certeses quotidianes.

- Conferència -   

Marta Pol: ARBAR: l'art d'acció en l'entorn rural en desús

ARBAR (Associació per a la Investigació Biocultural i Artística de Rodes) és una organització independent sense ànim de lucre amb seu a la Vall de Santa Creu - Port de la Selva, situada al Parc Natural del Cap de Creus, Girona.

Un dels principals objectius d’ARBAR, com a centre de producció d'art contemporani, és establir unes condicions de producció adequades que possibilitin als/les artistes desenvolupar propostes d'art d'acció en el context rural en desús. Així com, enfocar la seva tasca en fomentar un ideari crític de com dinamitzar aquesta àrea geogràfica en els temps contemporanis, centrant el seu interès en assenyalar la urgència de fer un gir de pensament, és a dir, propiciar una reflexió estètica sobre la necessitat del canvi de la posició antropocèntrica per l’ecocèntrica.

 

Marta Pol Rigau. Doctora i llicenciada en Història de l'art per la Universitat Autònoma de Barcelona, de la seva labor com a comissària cal destacar els cicles anuals d'art d'acció en la Fundació Espais de Girona; el Programa d'accions en el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA); el co-comissariat amb Jaime Vallaure de la trobada Sin Número-Arte de Acción en el Círculo de Bellas Artes de Madrid; el co-comissariat amb Carlos Pina del Festival eBent a Barcelona (2006-2007). I des de 2016 amb Carlos Tejo dirigeix FUGUES I INTERFERÈNCIES. CONGRÉS D'ART D'ACCIÓ que se celebra al CGAC de Santiago de Compostel·la. Actualment dirigeix el Centre d'Art i Cultura ARBAR (Associació per a la Recerca Biocultural i Artística de la Serra de Rodes), a La Vall de Santa Creu, Parc Natural del Cap de Creus, Girona. Centre especialitzat en la producció i la recerca de la pràctica de l'art d'acció en relació amb els entorns rurals en desús.

Ha rebut el Premi a la Crítica de la Fundació Espais de Girona i la subvenció de l'Ajuntament de Girona per a la realització del projecte Efímer: manifestacions d'art contemporani.

Captura de pantalla 2019-01-12 a les 17.

Marta Pol Rigau i Jordi Mitjà, ARBAR, La Vall de Santa Creu - El Port de la Selva. Parc Natural del Cap de Creus. (Girona)

9a Sessió - Recursos online:

htps://www.arbar.cat/ca/  

 DISPONIBLE DESPRÉS  DE LA SESSIÓ

- Accions -   

Silvia Antolín durant una de les seues accions.

Captura de pantalla 2019-01-12 a les 18.

El meu treball es desenvolupa en l'àmbit del performance més experimental abordant les implicacions del cos en els territoris més contradictoris d’allò social, polític i antropològic, on les qüestions de gènere són igualment fonamentals en el meu univers creatiu. A través de la creació d'espais reals d'acció aborde cada performance com una experiència única deixant-me contaminar pel context que esdevé un detonant fonamental per al conjunt de les meves propostes.

"De les accions de Silvia Antolín podríem destacar la manera que té d'usar el temps. L'acció vibra en perfecte acord amb la performer, amb els seus batecs, les seves cadències i les seves pauses. Fa la impressió que quan Sílvia estructura la seva performance, deixa un buit precís en ella, en ell ajusta el seu cos, el seu moviment i el seu propi gest, formant una unitat espaciotemporal en què res està desajustat. El temps s'ha fet tou i encaixa per tot arreu " Bartomeu Ferrando.

Silvia Antolín (Santander 1970). Artista multidisciplinar, formada en escultura i dansa, utilitza la performance com el seu principal mitjà d'expressió. Amb més de quinze anys de pràctica en aquesta tècnica, els seus treballs s'han pogut veure en esdeveniments dins del territori espanyol, Europa i Mèxic.

Alguns exemples són: CCC octubre, València. La Regenta, Gran Canària. Chamalle X, Vigo. Espai C, Cantàbria. (EACC) Espai d'Art Contemporani de Castelló. XV AccionMAD, Madrid. Biennal d'Art Contemporani de Cerveira, Portugal. ANTI, Finlàndia. Art festival Interakcje, Polònia. Ex-Teresa Art Actual, Mèxic D.F.

Silvia

Antolín

En l'art d'acció, el meu treball està motivat per aconseguir articular una idea concreta en un gest que puga donar-se a semblança d’allò imaginat; també està motivat per elaborar una seqüència de moviments que sintetitze, d'una vegada per totes, alguna inquietud no resolta; motivat per transferir a un objecte utilitari un tret psicològic propi, donant massa i volum a qüestions de la conducta, fent que el que abans era intangible ara puga tocar-se durant l'acció; motivat per generar un poema "sobre la pàgina o fora d'ella" i motivat per experimentar en una acció concertada la connexió empàtica amb un públic que, o bé gaudeix o bé resisteix totes les motivacions anteriors. Tot i que les persones que practiquen l'art d'acció estan unides per aquesta "corda ideal" que dilueix els límits art-vida, cal advertir que "l'acció concertada" i el seu públic són un fenomen social amb energia pròpia, un esdeveniment que es diferencia del costumisme quotidià. La quotidianitat és un hàbit on les aparences són costums conegudes, recognoscibles, convencionals i segures. No obstant això, una trobada de performance no és res quotidià. Estem confosos? No. Encara que l'esdeveniment de performance siga singular i extraordinari, seguim barrejant art-vida en esta dissolució líquida que desintegra els límits. Una trobada de performance no passa tots els dies o, relativitzant a doll, es dóna poques vegades en la vida. Per això és motiu de celebració -d'ací que hi haja persones que front a la joia percebuda pensen equivocadament que no estem treballant-. Llavors, també en un esdeveniment de performance art equival a vida? Sí. La trobada valenciana "Cicle Art d'Acció" és de veritat i a més fa olor de mar salada. El inversemblant és allò amb "aparença" de falsedat, però no necessàriament fals. És a dir, l'inversemblant és una veritat estrident, marginal, que no encaixa amb els costums i hàbits quotidians. Per això, l'acció artística respecte de la vida és de veritat i l'acció artística respecte de la quotidianitat ... és inversemblant.


Álvaro Terrones (Castelló de la Plana, 1980). Doctor en Belles Arts (Universitat Politècnica de València), estudis de postgrau Malerei-Grafik und Zeichnung (Burg Giebichenstein Kunsthochschule, Halle, Alemanya) i graduat en arts gràfiques (Escola d'Art i Superior de Disseny de Castelló). Ha treballat en diversos projectes per a la recuperació de pràctiques poètiques a la Vanguardia Històrica Espanyola, 1907-1936, (LCI-UPV). Amb motiu de la seva recerca La planificació gràfica en la performance artística ha cursat residències en arxius i centres per a l'estudi de la performance com Le Lieu (Centre en Art Actuel, Québec), CELAT (Centre Interuniversitarie d'Études sur les Arts, les Letres et les Traditions, Montreal) i l'arxiu Die Schwarze Lade (The Black Kit-ASA, Colònia). Com a artista d'acció ha participat en nombroses trobades internacionals de performance, amb especial activitat a Europa i el Québec.

Captura de pantalla 2019-01-12 a les 18.

​Álvaro Terrones durant una de les seues accions.

Álvaro

Terrones

- Documentació visual -   

 DISPONIBLE DESPRÉS  DE LA SESSIÓ

bottom of page