top of page

- Què és Art D' -   

Art D’. Cicle d’art d’acció és un cicle bimensual d’art d’acció internacional que inclou una part de performances en viu i una altra de teoria, reflexió i debat. La sessió inaugural es va fer en setembre de 2017. Està organitzat per un col·lectiu d’artistes i investigadors/es de l’art d’acció, en col·laboració amb el Centre del Carme Cultura Contemporània. 

Els artistes tindran ocasió també d’explicar públicament el seu treball, a fi de contextualitzar la seua pràctica, i es proposarà un col·loqui amb el públic present, amb qui s’assajaran formes de crítica col·lectiva.

 

- Històric de sessions-   

 10a SESSIÓ 

cartell art d s10 opcion 1.jpg
30/03/19

Desena sessió d’Art D’, Cicle d’art d’acció. Es presenta el treball del ‘Trio Poesia Acció’, integrat per Laura Tejeda (vocalista i actriu), Alain Goudard (cantant, director de cor, percussionista) i Bartomeu Ferrando (poeta sonor, performer, plàstic).

Els artistes es van trobar en abril de 2018 en el festival 7Bis Chemin de Traverse (Bourg-en-Bresse, França), on van unir el seu talent per a l’escriptura i la performance i van donar llum a una peça vocal inèdita: ‘On voudrait finir’, escrita i interpretada conjuntament.

Este temps de trobada va permetre treballar en un repertori comú des de principis del segle XX, iniciat amb una peça important de la poesia dadaista: ‘L’almirall busca casa per llogar’ de Tzara, Huelsenbeck i Janco, interpretada a tres veus. Després d’esta trobada fructífera, estes tres veus que concorden entre la paraula, el soroll i el cant decidiren continuar la seua col·laboració, que desenvolupen generosament en Art D’, Cicle d’art d’acció.

 9a SESSIÓ 

Cartell 9 A3.jpg
26/01/19

Novena sessió d’Art D’, Cicle d’art d’acció. En esta ocasió presentem el treball social, teòric i de gestió de Marta Pol (Girona), que ens parlarà del projecte ARBAR, que facilita un marc per a l’art d’acció en un context rural en desús, a fi d’assajar formes de dinamització dels entorns rurals i cap a posicions ecocèntriques. A més assistirem a accions en viu de Silvia Antolín (Santander), una experimentada perfórmer que treballa en el punt de conjunció entre performance, dansa i escultura, i d’Álvaro Terrones (Castelló), que en el seu treball genera situacions d’intensa transgressió de totes les certeses quotidianes.

27/10/18

En l’octava sessió del cicle Art D’ tenim el plaer de comptar amb perfomances i col·loquis de quatre artistes japonesos: Seiji Shimoda (Nagano, Japó, 1953), internacionalment reconegut com a perfòrmer, professor universitari i creador/director de NIPAF (Nippon International Performance Art Festival).

Yumiko Masada (Kobe, Japó, 1977) perfòrmer i galerista de la Ogawamachi Gallery.

Miyaki Inukai (Japó, 1972), instructora d’Art per a persones amb diversitat.

Haruna Kobayashi (Japó, 1994), estudiant a la Musashino Art University i perfòrmer.

Tots tenen en comú l’interés per l’art d’acció i haver compartit experiències al llarg de les 23 edicions del festival NIPAF.

Cartell S8 Art d.jpg

8a SESSIÓ 

> Més info sobre la 8a sessió <
25/05/19

Onzena sessió del cicle Art D’, en esta ocasió comptarem amb el treball interdisciplinari d’Elia Torrecilla i l’artista holandés Frans van Lent, junts faran una acció: dos espais pertanyents a diferents temps conviuen. Dos cossos transiten per uns espais per a generar un palimpsest polifònic de veus i empremtes, recorreguts creuats. Al claustre gòtic el camí esdevé una seqüència àuria que produïx números a cada pas. Al claustre renaixentista, l’arquitectura marca la direcció dels nostres passos que, de manera col·lectiva, van configurant una sèrie de figures geomètriques senzilles i numèriques.

Peu de foto: Frans van Lent, “Dinner with Guillaume” (2019).

Web_Art D 11.jpg

11a SESSIÓ 

> Més info sobre la 11a sessió <

 en construcció

 en construcció

 7a SESSIÓ 

cartel22Septiembre.jpg
22/09/18

 

En la sèptima sessió de cicle Art D’ comptarem amb la presència de dones artistes com Sandra Johnston (Irlanda del Nord, 1968) i Nika López (Valencia,1994) , així com Susana Blas Brunel (Madrid, 1969) , comissària i historiadora d'Art Contemporani. 

 

Les dos primeres presentaran el seu treball a través d'accions individuals, on la receptivitat empàtica en relació amb l'espai forma part del moviment. Tot això, anirà seguit d'una conferència-debat titulada “La Grieta”: apunts sobre dona, cos, tecnologia i entorn natural en la creació contemporània.

 

Amb la col·laboració de Northumbria University of Newcastle.

> Més info sobre la 7a sessió <

 en construcció

14/07/18

En la sisena sessió de cicle Art D' comptarem amb la presència de Carolina Boluda (Brussel·les, 1966) i Martina Botella Mestres (1973), que presentaran una conferència-debat titulada "Conversa entorn del que està passant". També tindrem el plaer de comptar amb dues propostes en viu: Tápame de Rampova (1956, València) i Cabaritual Claustrofílico de Graham Bell Tornado (1966, Escòcia) qui, a més, co-organitza la sessió.

 6a SESSIÓ 

> Més info sobre la 6a sessió <

 en construcció

 5a SESSIÓ 

19/05/18

Quinta sessió del cicle Art D’, en esta ocasió amb el treball en viu d’Almudena Millán (1990) i de l’artista canari Pedro Déniz (1964), dos generacions i dos formes de fer performances unides pel gust per la recerca i l’exploració dels límits.

 

Comptem també amb una ponència de Nelo Bilar que presentarà un treball de recerca sobre la tensió ideològica que defineix la performance actual entre els aspectes comunitaristes, “alternatius”, i la vessant (neo)liberal, hiperindividualista, espiritual o terapèutica. 

> Més info sobre la 5a sessió <

 en construcció

24/03/18

Per a la quarta sessió del cicle Art D 'convidem a l'artista-gestor Carlos Llavata a proposar un teòric i un artista (a més de a si mateix). Amb el model de "programador-convidat" pretenem arribar més enllà dels nostres límits, trencar amb l'endogàmia, anar més enllà de les nostres xarxes personals i intel·lectuals.

 

La proposta de Carlos va en la línia de les arts vives, en què es troben les diferents arts escèniques sense límits disciplinaris, d’ací que, a més d’ell mateix, els invitats siguen Mateo Feijóo, artista, docent i director de Naves Matadero – Centro Internacional de Artes Vivas de Madrid, i William Petit, amb el seu projecte marsellès Fabrik Nomade, que presentarà un treball de dansa-performance.

4a SESSIÓ 

> Més info sobre la 4a sessió <

 en construcció

 3a SESSIÓ 

27/01/18

Esta sessió està dedicada a l’ensenyament universitari de l’art d’acció: què s’entén per performance i/o art d’acció, com es treballa amb l’alumnat en la teoria i la pràctica.

 

La programació inclou accions de María Jesús Cueto, de la Universitat del País Basc, i amb Bartomeu Ferrando i Pepe Romero de la Universitat Politècnica de València; i una taula redona centrada en l'ensenyament de l'art d'acció en el context espanyol.

> Més info sobre la 3a sessió <

 en construcció

 2a SESSIÓ 

18/11/17

La segona sessió d’Art D’. Cicle d’art d’acció consolida els seus objectius: la recerca teoricopràctica sobre l’art d’acció entès en un sentit ample.

 

En esta ocasió comptem amb Juan Albarrán, un dels historiadors que ha trencat amb el buit existent sobre esta pràctica, i dos de les millors artistes de l’acció valenciana: Maria Tamarit i Joana Mollà, que experimenten, respectivament, sobre cos i identitat, i sobre límits i temps.

Com en l'altra sessió els artistes tindran ocasió també d’explicar públicament el seu treball, a fi de contextualitzar la seua pràctica, i es proposarà un col·loqui amb el públic present, amb qui s’assajaran formes de crítica col·lectiva.

 1a SESSIÓ 

23/09/17

​En esta primera sessió comptem amb la presència de Jorge Luis Marzo, un dels teòrics i comissaris més interessants dels que treballen a l’Estat espanyol, que impartirà la conferència “Accionisme i invisibilitat: operar en la boira”, que planteja una exploració de la funció dels formats accionistes i parateatrals en les pràctiques fake que es desenvolupen tant en l’àmbit artístic com activista. Podrem debatre amb l’autor abans de començar les performances.

Tenim la sort de comptar amb Souad Douibi, jove artista algerina que portem en col·laboració amb La Muga Caula, Trobada internacional de poesia d’acció i performance. Souad Douimi és coneguda a l’Alger pel seu treball en espais públics. Utilitza elements que pertanyen a l’àmbit femení, com el haik, una tipus de vel utilitzat per les dones a tot el Magrib des de l’època romana.


Un segon artista, Mario Montoya, gadità establert a València, mostrarà el seu treball construït amb subtileses sobre les relacions entre el cos humà i els objectes que ens envolten.

Els artistes tindran ocasió també d’explicar públicament el seu treball, a fi de contextualitzar la seua pràctica, i es proposarà un col·loqui amb el públic present, amb qui s’assajaran formes de crítica col·lectiva.

bottom of page